Uticaj visokih temperatura na muzna goveda

Ambijentalna temperatura u rasponu između 10 i 20°C smatra se kao poželjna za život goveda. Goveda su životinje koje tolerišu veliki raspon temperature. Temperatura od +10 do -5°C dobro se podnosi pogotovo ako imaju mogućnosti kretanja i adekvatnu ishranu. Čak i temperatura ispod -5°C ne stvara velike probleme. Na toj temperaturi životinje troše nešto više hrane koju koriste za održavanje telesne temperature. Međutim adaptacija na visoke temperature ide nešto teže. Već iznad 22°C počinje prilagođavanje pogotovo ako je u vazduhu povećan procenat vlage.

Kada su u pitanju muzne krave preporučuje se optimalna temperatura od +5 do + 21°C. Porastom temperature sredine povećava se stepen respiracije koji je primarni mehanizam kojim goveda odaju toplotu. Tako je po nekim istraživanjima brzina respiracije pet puta veća kada se temperatura poveća od +10°C do + 40°C.

Kada je temperatura spoljne sredine iznad 24°C smanjuje se konzumiranje hrane i dolazi do opadanja proizvodnje mleka. Iz napred iznetog može se zaključiti da visoka temperatura dovodi do smanjenja apetita što za posledicu ima smanjenje količine mleka. Kada temperatura pređe 27-28°C i ako je vlaga vazduha oko 80 % dolazi do toplotnog stresa i drastičnog smanjenja produkcije mleka. Toplotni stres više utiče na visoko proizvodne krave nego na nisko produktivne, a naročito su osetljive krave koje su u vrhu laktacije.

Kod ovakvog stanja veoma je važno smanjiti temperaturu i isprovocirati krave da uzimaju hranu. Najjednostavniji način je kravi ponuditi hranu u noćnom periodu kada je nešto hladnije. Pored ovoga pribegavamo još nekim metodama rashlađivanja kao što su pravljenje promaje, ventilatori koji mogu biti horizontalni i vertikalni kao i orošavanje životinja ili krova, i smanjivanje ambijentalne temperature. Ovim metodama omogućavamo da kravi pospešimo apetit, a samim tim i povećamo produkciju mleka. Pored toga obezbediti da krave stalno imaju na raspolaganju svežu pitku vodu.

Autor: Zvonko Džeba | Objavljeno: 18. 08. 2025. u kategoriji novosti