stočarstvo

ZNAČAJ KVALITETNE ISHRANE TELADI NAKON ODLUČIVANJA

01. 04. 2024. | stočarstvo

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Opširnije

Dezinfekcija papaka

29. 01. 2024. | stočarstvo

Dezinfekcija papaka (dezo-barijera)

Opširnije

Selekcija grla na bolesti papaka

29. 01. 2024. | stočarstvo

Da bi se smanjila osetljivost krava na bolesti nogu, potrebne su određene selekcione osobine, koje moraju da budu nasledne i u korelaciji sa pojavom bolesti. Moguće osobine za selekciju su položaj i kvalitet kostiju, način hodanja i pokreti nogu i stopala, kao i ugao papaka. U Holandiji kao i u mnogim drugim zemljama, ove osobine su klasifikovane i određene su odgajivačke vrednosti za rasplodne bikove i krave. Preporučljivo je koristiti seme dokazanih bikova, za koje se zna da unapređuju kvalitet stopala i nogu, kao i ugao papka.

Opširnije

Otvoren 47. međunarodni sajam peradarstva

26. 01. 2024. | stočarstvo

25.01.2024. je otvoren 47. međunarodni sajam peradarstva u organizaciji Društva sitnih životinja "Sombor 1871" Sombor. U sklopu sajma se održava i IV Memorijal Prim. dr Zoran Parčetić Nona i Državni šampionat sitnih životinja Republike Srbije. Izloženo je preko 3000 eksponata i to oko 2000 golubova, 500 ukrasne živine, 200 kunića i oko 400 ptica sa oko 700 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske. Manifestaciju je otvorio pomoćnik Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić i predstavnici Gradske uprave...

Opširnije

47. međunarodni sajam peradarstva u Somboru

23. 01. 2024. | stočarstvo

Poslednjeg januarskog vikenda (26. do 28.) u tržnom centru „Ziper” na Staparskom putu, predstaviće se učesnici 47. Sajma peradarstva. Praktično, u odnosu na prošlogodišnje izdanje u objektu KTC, preseliće se preko puta, u duže od decenije praznu zgradu nekadašnjeg tržnog centra, koja je od pre nekoliko godina u vlasništvu kompanije Matijević. Kako smo obavešteni, grad Sombor se obavezao da će uz namirenje zakupa, za potrebe Sajma, obezbediti punu funkcionalnost objekta u kome su se pojavili određeni nedostaci. 

Opširnije

Kako sprečiti smrzavanje vode u pojilicama?

22. 01. 2024. | stočarstvo

Zima može da bude izazov za stočare koji svome stadu moraju da obezbede vodu za piće na otvorenom polju. Najveća opasnost je kada temperature ispod nule potraju nekoliko dana ili duži vremenski period.

Opširnije

Priprema krave za orezivanja papaka

22. 01. 2024. | stočarstvo

Da bi se započelo orezivanje papaka, najpre se uže sa petljom veže oko zadnje noge krave, odmah iznad skočnog zgloba. Za efikasno držanje i odgovarajuću visinu na kojoj se radi, skočni zglob treba da bude dovoljno podignut kako bi se lakše obavio rad. Ako je u pitanju obrezivanje papaka prednjih nogu, potrebna je određena oprema za fiksiranje, kao što je boks za obrezivanje papaka sa dodatnim nosačem, za koji se pričvršćuje prednja noga.

Opširnije

Faze orezivanja papaka

22. 01. 2024. | stočarstvo

Prva faza

Opširnije

VELIKI ZNAČAJ DOBRE MLEČNOSTI KOD KRMAČA

15. 01. 2024. | stočarstvo

Dobra mlečnost je jedna od najvažnijih osobina krmača. Najbolji pokazatelj mlečnosti je veličina i ujednačenost prasadi u leglu po zalučenju.

Opširnije

SADRŽAJNA ISHRANA GOVEDA ZIMI

21. 12. 2023. | stočarstvo

U zimskom periodu u ishrani goveda osnovno kabasto hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke. Lucerkino seno često služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, koje mogu biti presudne za obezbeđivanje većih količina sena. 

Opširnije
  123 » >>