Prihrana parike

Prihranjivanje paprike se obavlja u više navrata, što zavisi od potrebe biljaka u azotu. Prvo prihranjivanje obavlja se u vreme početka cvetanja, drugo pred prvu berbu, a eventualno treće posle prve berbe. Posle svakog prihranjivanja naophodna je kiša ili navodnjavanje, a potom međuredna obrada i okopavanje, kako bi se azot učinio dostupan korenovom sistemu.  Intezivna proizvodnja paprike zahteva kompletno snabdevanje makro i mikroelementima u svim fazama razvoja. Azot je elemenat koji najviše utiče na razvoj, kvalitet ploda i količinu prinosa. Najvažnije je da paprika bude dobro snabdevena azotom  u prvoj polovini vegetacionog perioda zbog ranijeg sazrevanja i kvaliteta ploda konzumne paprike.U slučaju nedostatka azota dolazi do slabijeg rasta paprike i kvalitet ploda rapidno opada. Fosfor kao elemenat jako deluje na cvetanje, oplodnju, na visinu i kvalitet prinosa. Najintezivnije ga usvaja u ranim fazama rasta i formiranja korenovog sistema. U slučaju nedostatka fosfora neophodno je obaviti đubrenje zemljišta vodorastvorljivim fosfornim đubrivima. Kalijum biljkama obezbeđuje bolji imunitet , dobar ritam zrenja, bolji kvalitet za transport i skladištenje plodova. U koliko dođe do prekomerne upotrebe kalijuma plodovi postaju sitniji i tokom sazrevanja dobijaju jako žutu boju. Kalcijum je elemenat na koga je plod paprika jako osetljiv. Nedostatak prouzrokuje vršnu trulež vrha ploda i može se uočiti već na vrlo malim plodovima gde je tučak . Nedostatak ovog elementa doprinose i greške u ishrani i zalivanju.Jedna od osnovnih grešaka, koje proizvođači prave pre početka proizvodnje je prekomerna i nekvalitetna primena mineralnog i oganskog đubriva pri osnovnoj obradi zemljišta. Proizvođači uglavnom preteruju sa količinama azota, usled čega dolazi do poremećaja vegetativnog i generativnog razvića gajene kulture. Takođe, greške se javljaju i kod primene vodotopivih kristalnih đubriva, gde je veoma bitan način i vreme primene. Za bilo koju vrstu povrća, pa ni za papriku ne postoji univerzalni recept za đubrenje.                                                                                                                                                                                                                        

Autor: Smiljka Mojsović | Objavljeno: 08. 05. 2022. u kategoriji savetodavstvo i prilozi