Seno lucerke

Kao jedno od najvažnijih kabastih hraniva u ishrani muznih krava , čini kvalitetno lucerkino seno.

Kvalitetno seno je ono seno koje u sebi nema prisustvo korovskih biljaka , košeno u ogovarajućem stadijumom zrelosti, pravilno pokupljeno i skladišteno .

Seno mora biti lisnato, svetlo zelene boje , bogato u proteinima i hranljivim materijama te  ga životinje rado konzumiraju.

Na hranljivu vrednost kao i na sastav lucerke najviše ima uticaj vreme košenja .Sazrevanjem biljke, opada svarljivost i hranljiva vrednost , dok raste sadržaj SM i svarljive celuloze.Na kvalitet sena utiče  i odnos lista i stabljike što je povezano sa stadijumom vegetacije.

Da bi se seno moglo skladištiti, potrebno je da procenat vlage bude ispod 15 % čime se dobija na očuvanju skladištenog kvalitetnog sena.

Prilikom sušenja ,sakupljanja,prevoza i skladištenja dolazi do određenog gubitka zbog loma stabljike i opadanja lišća.Najmanji gubici se javljaju ako se seno balira u velike okrugle bale,te se smeštaju u suva natkrivena skladišta.

  Seno u ishrani ima veliki značaj kao profilaktičko sredstvo za održavanje fiziološkog stanja u buragu i organizmu uopšte, te ne mogu biti osnovno kabasto hranivo u ishrani , već kao izvor biljnih vlakana za održavnje buražne mikroflore i nivoa mlečne masti.

Autor: Zoran Stojšić | Objavljeno: 27. 10. 2022. u kategoriji stočarstvo