UČEŠĆE PSS SOMBOR NA XXII NAUČNO-STRUČNOM SKUPU „SAVREMENA PROIZVODNJA POVRĆA“

XXII Naučno-stručni skup „Savremena proizvodnja povrća“ održao se u subotu 11.02.2023. godine u Master centru Novosadskog sajma u Novom Sadu. Organizatori stručnog skupa bili su: Vojvođansko društvo povrtara, Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i Kongresni centar „Master“ novosadskog sajma. U organizacionom odboru bili su: Prof.dr Žarko Ilin, Akademik Dragan Škorić, Mr. Nada Petrović i MSc Vladimir Sabadoš.

Organizatori su tradiocionalno održali Savetovanje na zahtev proizvođača povrća, kolega agronoma, stručne i naučne javnosti. Brojni problemi koji prate proizvodnju povrća ali i svetli primeri, dovoljno su dobri razlozi da na samom počerku okupe povrtare iz cele Srbije i regiona. Savetovanje je prilika da se na jednom mestu okupe proizvođači povrća, udruženja povrtara, predstavnici zadruga, vodećih domaćih i inostranih firmi, čiji su proizvodni programi u vezi sa zaštićenim prostorom, predstavnici medija i renomirani stručnjaci iz ove oblasti. Cilj okupljanja je unapređenje povrtarske proizvodnje pravilnom i pravovremenom agrotehnikom, pravilnim izborom sorti i hibrida, kao i sprovođenje redovnih mera nege i zaštite od prouzrokovača bolesti, štetočina i korova.

Predavanja su se odvijala u dva bloka. U prvom bloku predavanja imali smo priliku da čujemo Stanje u proizvodnji povrća u Srbiji i pravac daljnjeg razvoja, kao i Nove tehnologije u navodnjavanju sa RDI i Koncept održive proizvodnje povrća u svetlu ukidanja brojnih aktvinih materija u EU i Srbiji. U drugom bloku predavanja saznali smo mere Kontrole i suzbijanja moljaca u kupusnjačama i krompiru, kao i nove tehnike ishrane i navodnjavanja biljaka. PSS SOMBOR je učestvovala na Savetovanju u  drugom bloku, gde je  dipl.inž. zaštite bilja Tatjana Veselinović održala prezentaciju pod nazivom Mere kontrole lisnih vaši u povrću. Nakon predavanja održana je diskusija i predstavljanje firmi u holu na I spratu Master centra Novosadskog sajma. 

Autor: Danijela Žunić | Objavljeno: 13. 02. 2023. u kategoriji aktivnosti