zanimljivosti

Istorija upotrebe kukuruza

05. 08. 2021. | zanimljivosti

Većina knjiga i rasprava o kukuruzu počinje pričom, kako je Kolumbo, kada se iskrcao na Kubu, 5. novembra 1492. godine, poslao dva člana ekspedicije da izvide unutrašnjost ostrva. Kada su se oni vratili pokazali su Kolumbu krupna zrna koja su od domorodaca dobili saopštavajući: „ da se ova zrna mahiz zovu, koja se kuvaju ili peku pa se jedu ili se osušeno upotrebljava za brašno“

Opširnije

Sadržaj kapsaicina u paprici

31. 05. 2021. | zanimljivosti

Tipična osobina paprike je ljutina i može se smatrati jednom od njenih najznačajnijih osobina. Ljutina paprike je poželjna u mnogim jelima. U većini delova sveta ljutina povećava prihvatljivost bezukusnih osnovnih namirnica. Pored novih medicinskih primena, pokušano je sa repelentima, da bi se miš odvratio od glodanja podzemnih električnih kablova ili vevrice sprečile da jedu ptičje seme

Opširnije

Poreklo paprike (Capsicum annum L.)

31. 05. 2021. | zanimljivosti

Paprika (Capsicum annum L.) u našoj zemlji ima veliki poljopriredni značaj. Spada u grupu najznačajnijih povrtarskih kultura i  ima visoku hranljivu i biološku vrednost. Može se korisiti na različite načine. Ime paprika potiče od grčke reči peperi i latinske reči piper što znači crni biber. Kada je počelo gajenje paprike smatralo se da je to zamena za biber, pre svega zbog ljutine.

Opširnije

Kamut (korason) pšenica (Triticum turanicum L.)

23. 04. 2021. | zanimljivosti

Pored spelte i pšenice koja se gaji u organskoj proizvodnji i za koju je dokazano da je lekovita, još jedna stara vrsta pšenice se širi na zapadu, a to je kamut – Triticum turanicum, ili staroegipatska, Tutankamova pšenica.

Opširnije

Klimatske prilike na području grada Sombora

23. 04. 2021. | zanimljivosti

Srednja mesečna temperatura vazduha u Somboru u periodu 1951. do 2000. godine iznosila je 10,6 ºC, dok je u periodu od 2001. do 2016. godine prosečna mesečna temperatura iznosila 11,9 ºC, što predstavlja razliku za 1,3 ºC.

Opširnije

Aromatičan začin i lekovita biljka

23. 03. 2021. | zanimljivosti

Mirođija (Anethum graveolens L.) je jednogodišnja biljka. Koren je slab, tanak, vretenast, beličaste boje. Stablo je visoko do 120 centimetara, uspravno, razgranato, sa uzdužnim žlebovima. Listovi su perasto podeljeni i različitog oblika.

Opširnije

Rabarbara (Rheum rhaponticum L.)

22. 03. 2021. | zanimljivosti

Rabarbara je višegodišnja biljka koja može imati životni vek i do 30 godina, a gaji se obično od 7 – 9 godina.  Rabarbara je biljka umerene, više prohladne klime vrlo velike otpornosti na niske temperature u stanju mirovanja.

Opširnije

Kukuruz šećerac (Zea mays var.sacharata, L.)

22. 03. 2021. | zanimljivosti

U većini evropskih zemalja kukuruz šećerac počinje da se širi tek posle 1960. godine i za vrlo kratko vreme postaje vrlo omiljeno povrće. Najviše se proizvodi u Španiji, Italiji, Francuskoj i Mađarskoj.

Opširnije

Špargla (Asparagus officinalis L.)

19. 03. 2021. | zanimljivosti

Kod špargle se za ishranu koriste mladi, sočni nežni izdanci, bele, zelene ili ljubičaste boje. Izdanci imaju prijatan ukus a koriste se u ishrani u vidu variva,salata uspešno se marinira, zamrzava i dehidrira.

Opširnije

Lizijantus (Eustoma grndiflorum)

10. 03. 2021. | zanimljivosti

Lizijantus (Estoma) biljka koja je zbog svog izgleda opravdano nazvana lažna ruža, pripada porodici cveća Gentianaceae. Pogodna za gajenje u većini klimatskih zona, najbolje uspeva u područijima blagog leta. Vodi poreko iz SAD-a, Kariba i Meksika.

Opširnije
  1