Lekovito povrće - Bamija

 Poznata je pod nazivima okra i damini prsti. Setva bamije na otvorenom polju se obavlja kada prođe opasnost od niskih temperatura i mraza. Minimalna temperatrura klijanja iznosi od 15 ºC do17 ºC, a optimalna od 29 ºC do 30 . Za vegetativni rast potrebno je najmanje 15 ºC, a normalno raste tek iznad 20 ºC. Temperture niže od 10 ºC izazivaju jači zastoj u rastu, kao i one iznad 40 ºC. I najmanji mraz može uništiti biljku. U početnom periodu bamija raste veoma usporeno i tada je veoma osetljiva na nedostatak vode, pa je potrebno navodnjavati. Nakon pojave drugog lista, bamiju je potrebno prihraniti kako bi se razvila u snažnu biljku.Može podneti kraće suše bez većeg zastoja u rastu, ali ravnomerno snabdevanje vodom preko je potrebno za dobar prinos. Za gajenje su najpogodnija srednje teška zemljišta.

Bamija se na našem području najlakše proizvodi iz rasada. Rasad se uzgaja u kontejnerima u zaštićenom prostoru od 4 do 6 nedelja. Sadi se krajem aprila ili početkom maja. Kod sadnje najbolje je primeniti crnu malč foliju sa međurednim razmakom 35 centimetara. Stabljika je u početku zeljasta, a kasnije odrveni i može biti visoka od 60 cm do 2 m. Listovi su spiralno raspoređeni, okrugli. Nakon 50 – 60 dana od sadnje pojaviće se jestive mahune. Berba počinje krajem maja ili početkom juna i traje do kraja septembra ili početkom oktobra. Uz berbu plodova dužine od 7 do 9 centimetara, na oglednom polju PSS “Sombor” postignut je prinos od 14 t/ha. Uz berbu plodova tri puta nedeljno moguće je postići prinos od 20 t/ha. Za 1 ha potrebno je 5 – 10 kg semena. Čuvanjem bamije na temperaturi od 7 ºC do 10 ºC, može da se sačuva dobar kvalitet do deset dana a relativna vlažnost vazduha treba da je veća od 90 %.  Plod bamije se suši, zamrzava i marinira, te je veoma pogodna za organsku proizvodnju i preradu na porodičnom gazdinstvu.

Poznata je po mnogim lekovitim svojstvima jer se u plodovima bamije nalaze brojna dijetetska vlakna, minerali, vitamini. Takođe, jača kosti, snižava holesterol, poboljšava vid, poboljšava rad srca, olakšava varenje hrana, dobra je za dijetetsku I dijabetičarsku ishranu,a često se kaže da deluje i poput insulina. Pogodna je za pravljenje različitih  supa, čorbi, može se pržiti, peći na roštilju ili napraviti kao zdrav napitak od semenki bamije.

 

Autor: Danijela Žunić | Objavljeno: 22. 02. 2021. u kategoriji savetodavstvo i prilozi