Ljulj francuski ( Arrhenatherum elatius L.)

Francuski ljulj (Arrhenatherum elatius L.)često nalazimo u prirodi i u travnjacima. Prosečna visina od oko 150cm i daje velike prinose. Sveža zelena masa je gorka (sadrži amigdalin), pa je stoka na paši izbegava ali se tokom sušenja na suncu ovaj sastojak se razgrađuje.  Rasprostranjena je u Evropi, severnoj Americi, severnoj Africi i u Australiji.

Otopna je na mrazeve koji vremenski ne traju dugo a i dobro podnosi sušu. Koren je dobro razvijen te prodire duboko u zemlju a biljka ima zbijen bus i raste uspravno, u obliku zgusnutih snopića izdanaka. Biljka je osetljiva na zalivanje plavljenjem i visoke podzemne vode, ali usled nedostatka vode razvija bočne korenove, proređuje se i uvene.

Vreme za setvu je kraj avgusta i početak septembra kao i proleće pošto je biljka jaro-ozimog tipa.

Francuski ljulj živi pet-šest godina i pogodan je za dugogodišnje travnjake. Dobar prinos daje već u prvoj godini ali puni rast dostiže u drugoj. Kosi se dva-tri puta u godini, obično u vreme metličenja, jer u cvetanju veoma naglo može da izgubi kvalitet, pošto joj se razlažu protein.

Prinos zelene mase je do 60 tona,a sena do 15 tona po hektaru godišnje. Seno sadrži 13-14% sirovih protein. Prinos semena se kreće od 800-1200 kg/ha.

20210519_094601

Autor: Nataša Prodanović | Objavljeno: 05. 08. 2021. u kategoriji savetodavstvo i prilozi