Zaštita šećerne repe

Na području delovanja RC Sombor usevi šećerne repe se, u zavisnosti od datuma setve, nalaze u fenofazi od vidljiv prvi par listova veličine graška , još neotvoren do 6 listova razvijeno ( BBCH 11-16).
Inline image           Inline image

razvijen 1 par listova      razvijeno 2-3 para listova
 

U usevima koji se nalaze u fenofazama razvoja 1-2 para listova još uvek postoji opasnost od napada sive repine pipe ( Bothynoderes punctiventris), a trenutni vremenski uslovi su veoma pogodni za njenu migraciju. U ovim usevima treba redovno obilaziti parcele u najtoplijem delu dana.

Ukoliko se prilikom pregleda  registruje 1 odrasla jedinka repine pipe /10 m² u fazi kotiledona ili 3 repine pipe/ 10 m² u fazi dva lista šećerne repe, preporučuje se primena nekog od insekticida:

Fastac 10 EC (a.m.alfa-cipermetrin) 0,2 l/ha ili

Grom (a.m.lambda-cihalotrin) 0,2 – 0,3 l/ha ili

Cipkord 20 EC,  Crna mamba (a.m. cipermetrin) 0,15 – 0,3 l/ha.

U usevima u kojima je razvijeno 2-3 para listova, vizuelnim pregledom je registrovano prisustvo crne repine vaši (Aphis fabae) na do 15 % biljaka i trenutni vremenski uslovi su veoma pogodni za njihov razvoj pa se u narednom periodu očekuje i njihova povećana aktivnost i dalje širenje.

 
Inline image
kolonija crne repine vaši
 

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak pracela u cilju utvrđivanja prisustva kolonija sa naličja lista.

Hemijskom suzbijanju crne repine vaši se pristupa kada je na ivičnom delu polja 20-30% biljaka naseljeno malim kolonijama vašiju i ukoliko se pri tome ne ustanovi prisustvo prirodnih neprijatelja.

Kod nas nema registrovanih insekticida za suzbijanje vaši u usevima šećerne repe. Prema standardu Evropske organizacije za zaštitu bilja (EPPO PP 2/13 (1)), insekticidi koji su preporučeni za suzbijanje lisnih vaši, a registrovani su u usevima šećerne repe kod nas su insekticidi na bazi aktivne materije lambda-cihalotrin.

 
 
 

Autor: Gordana Mrdak | Objavljeno: 07. 05. 2023. u kategoriji savetodavstvo i prilozi